Een Amerikaanse federale rechter heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een schikking die Volkswagen eerder trof wegens fraude met uitstootgegevens van dieselwagens.
De Duitse autobouwer betaalt in totaal 14,7 miljard dollar (13,5 miljard euro) aan toezichthouders en autobezitters.
Volkswagen gaf vorig jaar toe dat het wereldwijd miljoenen diesels heeft verkocht die voorzien waren van speciale software waardoor ze in laboratoriumtests schoner leken dan ze zijn.
Van het schikkingsbedrag is het leeuwendeel (ruim 10 miljard dollar) bedoeld om 475.000 van die auto’s van de weg te krijgen en de eigenaars te compenseren.
Volkswagen: 4 zware jaren
Volkswagen verwacht nog drie à vier ,,zware jaren” nodig te hebben om zijn door het dieselschandaal besmeurde imago op te vijzelen, zei topman Herbert Diess eind september op de autoshow in Parijs.
Diess, binnen VW Group verantwoordelijk voor het merk Volkswagen, verwacht dat de Duitse autobouwer er in 2020 aanzienlijk beter voor zal staan. ,,Het zware werk ligt dan achter ons'', stelde hij. ,,We hebben nog drie of vier zware jaren te gaan waarin we het bedrijf echt moeten hervormen en meer winstgevend moeten worden.''
Volkswagen zet zijn kaarten onder meer op de ontwikkeling van de elektrische auto I.D., waarvan in Parijs een conceptversie werd onthuld. Daarnaast zet het bedrijf, net als concurrenten, in op autodeeldiensten met zelfrijdende auto's.